Poc a poc es comencen a conèixer els primers detalls del que seran les II Jornades de Divulgació Històrica Modernista del Camp de Tarragona Els Pallaresos 1900. L’organització ha fitxat una de les poques dissenyadores de roba de recreació que hi ha a Catalunya, especialista com poques en com es vestien les dones en aquells anys i també com es vestien els homes, quins barrets duien, quins guants i quines joies, maquillatge i pentinat són els adequats per reviure aquells moments.

Es tracta d’Ana de la Cruz, una modista que cus ‘des que era petita’ i treballa professionalment fent peces de roba i arranjant-les, recreant èpoques com el Modernisme, el segle XIX, a més d’altres moments del segle XX.

De la Cruz impartirà dos tallers als Pallaresos abans de la celebració de les Jornades Modernistes -que seran primer cap de setmana de novembre- adreçat a les dones i homes per tal que es vesteixin correctament durant les Jornades, que té en el rigor de la vestimenta una de les seves normes insubornables. ‘Un dels tallers es destinarà a ensenyar com es vestien dones i homes i l’altra, els barrets que duien’, afirma Ana de la Cruz.

El segon taller serà, així, el de barrets, pameles, bombins, canouttiers, panamàs… ‘Els i les participants podran comprar un barret normal i modificar-lo en funció del que jo els ensenyi. Quant a roba, penseu que es pot comprar roba actual i retocar-la de la manera que jo ensenyo simulant la d’època. No cal comprar roba antiga’. No cal gastar-se grans quantitats per caracteritzar-se correctament.

Aquests tallers estaran dedicats a les dones -i homes- que vulguin venir caracteritzats a les Jornades, i com familiaritzar-se amb unes peces de roba tan espectaculars i vistoses -siguin per les classes benestants com per les populars-. L’any passat va ser un èxit la participació de ciutadans dels Pallaresos i de localitats del Camp, que van acudir caracteritzats i van contribuir a donar aquell color tan característic a les Jornades.

Altrament, l’altra cita clau serà durant les mateixes Jornades Modernistes, quan Ana de la Cruz explicarà quin protocol de vestuari se seguia a l’època. ‘Explicaré com es vestien les dones, des de la roba interior fins a l’exterior, i què duien tant les dones de l’alta social com el poble ras, les diferents classes socials’, explica l’Ana.

L’Ana treballa a mà i també a màquina, amb les màquines de cosir de l’època perquè també es cosia a màquina. L’Ana serà també la ‘jutge’ que dictarà quina roba és la correcta per assistir a les Jornades Modernistes.

Coneixerem quins rigors anaven acompanyants del ritual de la roba. Les dones de l’època, especialment de les classes benestants, ‘no podien anar pel carrer amb el cap i les mans descobertes, tant a l’estiu com a l’hivern. Havien de dur barret i guants, peces que eren indispensables. A les dones, només les podien veure la cara’. D’aquesta manera, les dones que es caracteritzin com de classe alta caldrà que duguin barrets i guants. ‘Succeïa el mateix amb els turmells, tampoc estava permès mostrar-los, a la platja hi anaven amb mitges de llana’. Vestir-se era tan complex que calia el suport d’un ajudant de càmara.

Tota una experiència, tot un protocol i tota una vistositat que es podrà tastar als Pallaresos de la mà -mai millor dit- d’una de les grans expertes catalanes en moda i confecció històriques.

Altres Notícies

veure-les totes