Tindran lloc els dies 4, 5 i 6 de novembre

Aquest dilluns s’han presentat oficialment les II Jornades de Divulgació Històrica ‘ELS PALLARESOS 1900’. Després de 5 mesos d’haver presentat el cartell i d’un mes d’haver començat el II Cicle de Conferències Modernistes, l’Ajuntament dels Pallaresos ha mostrat els actes que es duran a terme durant el cap de setmana 4, 5 i 6 de novembre, el plat fort tant esperat. Unes Jornades que busquen posar en valor la genial figura de l’arquitecte Josep Maria Jujol, que deixà fetes obres capdals als Pallaresos, i del Modernisme en general.

Unes jornades centrades en l’any 1920, un any de canvis molt important per la societat del moment. Canvis tant pel que fa a la cultura, l’economia, la moda i la política entre altres coses com per un canvi de mentalitat fruit de les conseqüències del desastre de la 1a. Guerra Mundial i de la pandèmia provocada per la Grip espanyola. I un any on les dones americanes van poder votar.

200 recreadors

El director de les Jornades i exalcalde, Xavier Marcos, ha destacat que «seran uns 200 recreadors -personatges vestits d’època- els que vindran als Pallaresos des de diferents llocs de Catalunya i un elevat nombre des dels Pallaresos, a qui agraeixo enormement la seva implicació. Participaran en moltes activitats, com la desfilada del passacarrers per dir-ne una, i es portaran a terme més de 40 activitats, amb tallers, visites guiades, exposicions i actes que se succeiran constantment als carrers per a sorpresa dels visitants. Tindrem més personatges, més mercats, més parades i més carrers que s’afegiran a les Jornades Modernistes».

Des de l’Ajuntament dels Pallaresos i molt especialment des de la Regidoria de Cultura s’ha fet un sobreesforç en tots els aspectes per fer possible aquesta segona edició. Una edició que neix amb el referent de l’anterior, que tot essent la primera, va sobrepassar les expectatives marcades pels creadors.

Al seu torn, el regidor de Cultura, Samuel Urbano, ha subratllat que «el fet de ser Els Pallaresos el primer poble del Camp de Tarragona en fer unes jornades d’aquestes característiques, tant per originalitat com pel seu gran contingut didàctic, ha fet que tothom hagi estat més receptiu a l’hora d’afegir-se al projecte. Prova d’això és la participació per primer cop dels Ajuntaments de Reus i Tarragona així com d’altres de fora del nostre país, com l’Alcoi o Lleó», una tasca duta a terme per l’experta en art modernista Àngels Creus, membre del comitè organitzador. 

La feina feta al llarg de l’any ja està donant grans resultats. Enguany més que mai el modernisme del Camp de Tarragona està donant de parlar en tots els mitjans de comunicació, sent les seves principals obres posades encara més en valor i moltes d’elles contemplant la possibilitat de noves inversions per potenciar-les encara més. Sigui un exemple la futura obertura de la Quinta de Sant Rafael a Tarragona pel 2023 o la declaració de la Casa Bofarull com a Bé Cultural d’Interès Nacional, ara fa uns dies. «Volem pensar que les nostres jornades han contribuït amb el seu granet de sorra a fer-ho possible», ha destacat Xavier Marcos.

Ca l’Andreu, l’estrella de la Corona

Enguany l’estrella de la Corona serà Ca l’Andreu, una casa noble reformada per Jujol des dels anys 20 als anys 40. Una casa al mig del poble i que per primera vegada ens obrirà les seves portes. Tot un esdeveniment que no ens podem perdre.

«Per seguir mantenint el nivell o fins i tot millorar-lo s’ha apostat en aquestes II Jornades novament pels tres gran mercats: el Mercat Modernista amb productes de proximitat i amb més paradistes; el Mercat d’Antiquaris, portant antiguitats de major qualitat, i el Mercat d’Entitats Modernistes, amb més entitats i Ajuntaments», ha afirmat Marcos.

Als Ajuntaments que ja van venir en 2021, s’hi sumaran ara els consistoris de Tarragona, Reus i Constantí. «Que Tarragona i Reus vinguins als Pallaresos és un honor i desmostra l’interès que desperten les Jornades», han destacat tant Marcos com Urbano.

Al seu torn, la presidenta de l’entitat Afer de la Dona, Pepi Fernández, ha subratllat que «Les Jornades han de perpetuar-se en el temps ja que la gent dels Pallaresos s’hi ha abocat, les ha fetes seves». Fins a 14 entitats del poble hi prendran part enguany. L’any passat van ser dues.

El programa

Pel que fa el programa preparat pel gran cap de setmana, El coordinador de les Jornades, Elies Torres, ha afirmat: «Podem destacar per una banda la part més cultural, amb un conjunt de petites exposicions repartides pel casc antic del poble: la Retrospectiva fotogràfica ‘Els Pallaresos 1918’, del fotògraf Francesc Sech;  l’exposició ‘Jujol inèdit’, ‘El Ball de Diables de principis del segle XX’, i ‘Ca l’Andreu. Una reforma Modernista de 1920’, entre d’altres».

Múltiples tallers didàctics com el de ceràmica, el de trencadís, el de vitralls, el de marionetes, el d’escriptura,… es compaginaran amb altres més de divulgació històrica, com el de Moda femenina de 1900, el de la cuina de 1920, el de barrets d’època,… Per altra banda un seguit de concerts de música clàssica i tradicional s’alternaran amb espectacles de carrer com el d’una boda de 1920, un ball de pianola o una desfilada de moda modernista. I tot amanit amb gairebé 200 recreadors amateurs i professionals que convertiran el poble en un poble de principis del segle XX, explicant les seves històries.

Nou serà també un joc de geocerca, en el que vindran ‘geocercadors’ de diferents punts per descobrir el patrimoni de Jujol de manera diferent. També com a novetat figura la primera d’un sopar modernista, que es farà amb tots els participants vestits d’època, divendres, dia 4.

I si no en tenim prou, presentarem ‘La Veu dels Pallaresos’, en la seva segona edició, un diari d’època amb notícies reals de 1920, que pretén ser la portaveu de les jornades i que enguany posarà especial èmfasis en les reivindicacions femenines pels seus drets bàsics com el de votar, que les dones americanes van aconseguir l’any 1920. 

I tampoc s’ha oblidat els nombrosos tasts degustació i els espais gastronòmics que hi haurà repartits per tot el casc antic i que de ben segur faran les delicioses del visitant més exigent, tastos com el de vermuts, vins i cervesa artesana.

Però res d’això serà possible sense l’ajut de les associacions del poble, dels nombrosos grups de recreació històrica modernista provinents d’arreu del país i de molts voluntaris que no han dubtat a convertir als Pallaresos en un poble modernista del 1900.

Altres Notícies

veure-les totes