Les III Jornades de Divulgació Històrica Modernista del Camp de Tarragona ELS PALLARESOS 1900, que novament es duran a terme el primer cap de setmana de novembre, ja tenen cartell oficial, que ha estat presentat aquest dilluns a l’Ajuntament dels Pallaresos.  És obra d’Eliana Calderón i en ell es veu l’arquitecte Josep Maria Jujol dibuixant Casa Bofarull abans que la reformés profundament.

L’edició d’enguany estarà dedicada a l’any 1914, quan Josep Maria Jujol començà les obres de remodelació de la Casa Bofarull, la casa pairal més coneguda del poble dels Pallaresos i d’una vàlua arquitectònica i artística reconeguda a nivell internacional. Un any on a nivell del nostre país, entre altres coses, el genial arquitecte Lluís Domènech i Montaner presentà el projecte de reforma de la seu de la Reial Acadèmia de Medicina de Barcelona, quan va néixer el reconegut humanista Martí de Riquer i s’inaugurà la Biblioteca de Catalunya. I a nivell mundial comença la 1a. Guerra Mundial, que arrossegarà al món a la guerra.

El coordinador de les Jornades, Elies Torres, ha anunciat que “estem treballant per poder obrir alguns portals de cases veïnals amb encant i poder fer una ruta visitable, i fins i tot ens estem plantejant instal.lar-hi artesans qualificats per vendre els seus productes. Seguirem apostant per la gastronomia local, que tant d’èxit va tenir l’any passat, millorant encara més la seva ambientació d’època”.

Els Tallers seguiran sent cavall de batalla en aquestes terceres jornades, apostant per tallers originals i participatius.

‘Les millors Jornades Modernistes del país’
D’altra banda, el regidor de Cultura, Samuel Urbano, ha destacat que “pel que fa als recreadors, la implicació del poble en les dues altres edicions va ser molta i de molta qualitat, especialment l’any passat. Seguirem treballant per fer-la créixer encara més, i apostant per la realització de vestuari de les classes obreres i de la pagesia, tant important pel nostre poble. No cal dir que els mesos previs a les jornades posarem en marxa la tercera edició del cicle de conferències modernistes, amb quatre noves conferències que ja estem començant a lligar”. Urbano ha recordat “el gran èxit de les edicions anteriors i el pes que ha afagat aquestes jornades, en les que l’any passat s’hi van sumar els ajuntaments de Tarragona, Reus i Constantí i amb una implicació impressionant del nostre poble. Es tracta de les millors Jornades Modernistes de les que es fan al país”.

Cal dir que des de que es va signar en Els Pallaresos el Manifest Jujolià, des de l’Ajuntament i des de l’equip dels Pallaresos 1900 s’han anat fent aproximacions a altres ajuntaments jujolians per crear línies de treball conjuntes per potenciar tots plegats el llegat de l’arquitecte Jujol. “Estem treballant en la creació de la ruta Jujol i fins i tot en la creació d’un consorci per fer-ho possible”, han informat els organitzadors.

“Creiem que l’èxit de les dues primeres jornades modernistes del Camp de Tarragona ha ajudat, i volem seguir en aquesta tercera edició fent-t’ho, a potenciar el modernisme del Camp de Tarragona. Jujol està de moda. El Modernisme està de moda”, ha afirmat Urbano.

El director de les Jornades, Xavier Marcos, ha destacat per la seva part que “Les línies de treball que seguirem des de l’organització seran les mateixes donat l’èxit aclaparador de les anteriors edicions. Seguirem potenciant tot el valor històric del llegat Jujol, la seva vida i la seva obra escampada pel Camp de Tarragona des del rigor professional i històric. Seguirem treballant en els tres grans mercats: el d’artesania, el d’antiquaris i el d’entitats modernistes. Els volem fer de més qualitat i amb més glamur”.

Domènech i Montaner
Enguany se celebra el 100 aniversari de la mort de l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner, autor de la Casa Navàs i l’Institut Pere Mata de Reus o del Palau de la Música Catalana i de l’Hospital Sant Pau de Barcelona, entre d’altres. Jujol, 30 anys més jove que ell, va ser un dels seus alumnes més distingits en l’Escola d’Arquitectura de Barcelona i la seva relació va donar grans fruits en el futur. Per això també es crearà en aquestes III Jornades un vincle entre Casa Bofarull dels Pallaresos i Casa Navàs, de Reus.

Una celebració que es veurà reflectida aquest any a Reus en un complert programa commemoratiu de l’Any Domènech i Montaner i que tindrà com a plat fort la 1a. Festa Modernista REUS 1900, que tindrà lloc el cap de setmana del 15 i 16 d’abril, festa on la Casa Navàs serà la gran protagonista i on també estarà present “Els Pallaresos 1900” donant suport a aquesta nova iniciativa. “Un suport fruit d’un treball de col·laboració entre l’Ajuntament de Reus – Casa Navàs i l’Ajuntament dels Pallaresos- Els Pallaresos 1900, i que ja està començant a donar els primers fruits. Una col·laboració que també des de casa nostra volem fer-ho extensiva a altres poblacions perquè puguin potenciar el seu llegat modernista. Un exemple és Tarragona, ciutat en la que vam l’any passat establir els primers vincles i que volen seguir treballant conjunts per potenciar no tant sols l’obra de Jujol a Tarragona sinó l’obra d’arquitectes com Juli Maria Fossas, Josep Ma. Pujol i Barberà, Ramón Salas, entre d’altres”, ha afirmat Torres.

“Amb només dues edicions hem aconseguit formar part del circuit de les poblacions més importants de la xarxa modernista nacional i europea. Enguany se’ns acumula feina ja que hem estat convidats a participar en les Festes modernistes de Reus, de l’Arboç i molt possiblement anirem a la de Terrassa i la de les Garrigues. Tanmateix participarem en les Festes Modernistes d’Alcoi i de León com a ciutat convidada”, ha continuat el regidor de Cultura, Samuel Urbano.

Finalment, el director de les Jornades, Xavier Marcos, ha conclòs: “Ens sentim molt orgullosos de poder ser bandera modernista del Camp de Tarragona i ens sentim molt satisfets de poder comptar en una magnífic teixit associatiu del nostre poble, sempre disposat a sortir al carrer per mostrar la seva identitat i la seva història. Des del primer moment les nostres jornades han anat més enllà de ser un tema o preferència política i han estat unes jornades del poble i fetes pel poble. I esperem que així continuïn sent i tinguin continuïtat per molts anys si enguany es produeix un canvi polític a l’Ajuntament”.

Per la seva part, la responsable artística de les Jornades, Àngels Creus, ha recordat que les Jornades mantindran les conferències modernistes prèvies, “d’alt nivell qualitatiu, fet que ens obliga a mantenir les elevades expectatives que genera”. Altrament, entre les entitats del poble que tan van lluir l’any passat hi ha l’Afer de la Dona, mentre que una modista professional, Ana de la Cruz, s’encarrega de vigilar que els vestits i elements complementaris segueixen els patrons històrics correctes.

Finalment, els organitzadors han tingut un record per un dels col.laboradors de les passades edicions, Òscar Labodia, recentment finat, i han agraït els mitjans de comunicació el ressò “imprescindible” que fan cada any a les Jornades.

Altres Notícies

veure-les totes