Ajuntaments del Tarragonès i de l’Alt Camp que disposen d’obra de Josep Maria Jujol posaran les bases de la Ruta Jujoliana i sortiran de Catalunya, assistint el primer cap de setmana de setembre a la II Fira Modernista de León. Tots coordinats per l’Ajuntament dels Pallaresos amb la finalitat de donar a conèixer l’obra de Jujol fora del país.

En el marc de les Jornades Modernistes del Camp de Tarragona Els Pallaresos 1900 que se celebraran el primer cap de setmana de novembre als Pallaresos, i en el context del Manifest Jujolià signat per nombrosos ajuntaments i institucions, els ajuntaments de Creixell, Roda de Berà, La Secuita, Montferri i Els Pallaresos han acordat estar presents a la Fira Modernista de León.

Una segona edició, novament organitzada per la Casa Museu Botines Gaudí, en col·laboració amb l’Ajuntament de León i el consorci Provincial de Turisme de León, on és principal protagonista la Casa Botines, un espectacular edifici creat per Antoni Gaudí, fora de Catalunya.

L’acord es va segellar en una reunió celebrada el dia 13 de juliol a l’Ajuntament dels Pallaresos i en la que hi van assistir l’alcaldessa de Creixell, Montse Muñoz, i el regidor Jordi Llopart; la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Roda de Berà, Teresa Ferré; l’alcalde de La Secuita, Eudald Roca, i el regidor i alcalde ‘pedani’ de Vistabella, Josep Mañé, a més de l’alcalde dels Pallaresos, Xavier Marcos, i el regidor de Cultura, Marc Prada. Va excusar la seva presència l’alcaldessa de Montferri, que no obstant això es mostrà favorable a l’acord.

“Estem parlant de municipis que tenen obres destacades de Josep Maria Jujol, l’eix cada any de la celebració de les Jornades Modernistes, municipis que d’aquesta manera refermen la voluntat de treballar conjuntament, de sumar, i d’anar desenvolupant el Manifest Jujolià, que reivindica amb accions concretes la figura de Jujol, a la vegada que seguir caminant vers la creació de la Ruta Jujol”, ha afirmat l’alcalde dels PallaresosXavier Marcos. En els propers mesos més municipis del nostre territori s’integraran en la Ruta.

Els ajuntaments aportaran material cultural i turístic sobre Jujol, que formarà part de l’exposició de l’oferta jujoliana dels cinc municipis, i disposaran d’un estand coordinat per l’Ajuntament dels Pallaresos. Els ajuntaments de Creixell i Roda de Berà ja estan acostumats a sortir a les fires turístiques del nord d’Espanya, però per La Secuita i Els Pallaresos serà una novetat.

La Casa Botines

La Casa Botines és un dels tres únics edificis que Antoni Gaudí i Cornet va construir fora de Catalunya, juntament amb el Palau Episcopal d’Astorga (1889-1893) (tots dos a la província de Lleó) i “el Capritx” de Comillas (Cantàbria), construït entre 1883 i 1885. Gaudí era encara molt jove quan va començar a construir la Casa Botines, en 1892.

Simón Fernández i Mariano Andrés eren socis i propietaris d’un magatzem de teixits i una casa de canvi a Lleó, i van encarregar en 1887 a Antoni Gaudí el disseny d’un nou edifici a la seva ciutat que els permetés ampliar el negoci mitjançant un espai comercial més ampli, espaiosos magatzems en els quals guardar la seva abundant mercaderia i grans habitatges que permetessin la instal·lació de famílies burgeses en règim de lloguer.

Per això, Gaudí va dissenyar un edifici de set plantes inspirat en les construccions de la burgesia barcelonina i parisenca, l’estructura i els plantejaments de la qual generals segueixen els plantejats per Napoleó III i el baró Haussmann en l’icònic eixample de París.

Altres Notícies

veure-les totes