El cicle previ a les Jornades Modernistes se celebraran els dies 4, 11, 18 i 25 d’octubre al Centre Jujol, a les 19 hores

El besnét de l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner, el director del Palau Güell de Barcelona, -dos experts d’alt nivell en Jujol-, i l’autora de la hipòtesi càtara del campanar de Creixell protagonitzaran el III Cicle de Conferències modernistes els Pallaresos, prèvies a la celebració de les Jornades Modernistes “ELS PALLARESOS 1900”. Serà els dies 4, 11, 18 i 25 d’octubre al Centre Jujol, a les 19 hores.

Dimecres 4 d’octubre 2023

Conferència inaugural. ‘La simbologia oculta del campanar de Creixell’, a càrrec de Mònica Sans Duran, arquitecte i cantant

El coronament del campanar de l’església de Sant Jaume de Creixell va ser projectat per Josep Maria Jujol l’any 1917. Forma una cúpula d’arcs parabòlics amb estàtues de 3 metres d’alçada que representen sant Domènec de Guzmán, sant Francesc d’Assís, sant Lluís rei de França i sant Joan de Malta.

Al capdamunt de la cúpula hi ha un penell de ferro colat, dissenyat també per Jujol, on es pot veure la creu, símbol cristià, i al seu costat un lleó que simbolitza el mal i que fuig esporuguit.

Però que hi ha al darrera de tot aquests simbolismes? La nostra convidada ens aprofundirà en la interpretació dels elements simbòlics del campanar fins a transportants en el mon del càtars.

En finalitzar hi haurà una copa de vi D.O. Tarragona, gentilesa de Vins Padró i Família: IPSIS BLANC FLOR i IPSIS CRIANÇA.

Dimecres 11 d’octubre

‘Ennoblir un edifici: J.M. Jujol i la Casa Bofarull’, a càrrec de Guillem Carabí Bescós, Doctor arquitecte i professor de l’ETSAB (UPC)

En aquesta conferència es parlarà de la protagonista d’aquestes III Jornades Modernistes “Els Pallaresos 1900”,  la Casa Bofarull del municipi. Les primeres obres de reforma d’aquesta masia anterior al segle XIV son començades per l’arquitecte Josep M. Jujol a la tardor de 1914. El ponent ens farà una aproximació a la transformació de la Casa Bofarull a partir de la seva recerca acadèmica.

En finalitzar hi haurà una copa de vi D.O. Tarragona, gentilesa de Vins Padró i Família: POESIA GARNATXA BLANCA i POESIA GARNATXA NEGRE.

Dimecres 18 d’octubre

‘El Palau Güell d’Antoni Gaudí, fita de l’arquitectura europea’, a càrrec de Guillem Mundet Genis, director del Palau Güell

El Palau Güell és un edifici situat al Raval de Barcelona, declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l’any 1984. Està realitzat per l’arquitecte Antoni Gaudí per encàrrec de l’empresari i mecenes barceloní Eusebi Güell com a residència familiar entre 1886 i 1890. En aquesta tercera conferència coneixerem a fons aquest magnífic palau, obra mestra del genial Gaudí.

En finalitzar hi haurà una copa de vi D.O. Tarragona, gentilesa de Vins Padró i Família: CRINEL BLANC MÀGIC i CRINEL NEGRE DE L’ALBA.

Dissabte 21 d’octubre

Visita guiada al Palau Güell.

Organitza: Regidoria de Cultura dels Pallaresos. Reserves: 977 610600

Dimecres 25 d’octubre

‘Domènech i Montaner versus Jujol’

Com a cloenda d’aquest tercer cicle de conferències previ a les III Jornades, i com a commemoració del 100 aniversari de la mort de Lluís Domènech i Muntaner, s’ha programat una taula de diàleg vers les figures de Domènech i Muntaner i Jujol, mestre i alumne, geni versus geni. Sota la direcció del moderador, els dos convidats abordaran des de el seu punt de vista particular la personalitat i l’obra de les dues grans figures de l’arquitectura modernista catalana.

Hi prendran part:

Lluís Domènech i Girbau, Doctor arquitecte, president de la Fundació Lluís Domènech i Montaner i besnét de l’arquitecte modernista.

Joan Mercadé Brulles, Doctor arquitecte i director científic de la Càtedra Jujol de la Universitat Politècnica de Barcelona.

Manel Margalef Arce, Doctor en Belles Arts, llicenciat en Història de l’Art i director del Museu d’Art Modern de Tarragona, i moderador d’aquesta taula de diàleg.

En finalitzar hi haurà una copa de vi D.O. Tarragona, gentilesa de Vins Padró i Família: IPSIS CHARDONNAY i IPSIS SELECCIÓ CRIANÇA.

Altres Notícies

veure-les totes