La tercera edició de ‘Pallaresos 1900’ arriba aquest cap de setmana, amb més personatges i novetats com la presència de Lluís Domènech i Montaner

—Tercera edició de les Jornades Modernistes dels Pallaresos i primera en la qual vostè n’està al capdavant. Com es presenten?

—Molt bé. Tenim una sèrie de novetats que faran que les Jornades siguin molt interessants. I sempre mantenint el rigor històric. Fem una ferma defensa de la rigorositat històrica i treballem perquè les Jornades expliquin i mostrin als visitants com era aquella època i, en concret, enguany el 1914.

—Per què han escollit l’any 1914 com a any protagonista d’aquesta tercera edició?
—A nivell local, l’any 1914 va ser quan Jujol va començar la reforma de la Casa Bofarull, un dels emblemes modernistes dels Pallaresos. A això, cal sumar-hi que 1914 marca l’inici de la Primera Guerra Mundial. Així que també hem volgut incloure-ho en les Jornades i tindrem una recreació d’un punt de captació d’infermeres voluntàries per a la Gran Guerra.

—Mencionava abans que han inclòs novetats. Quines són?
—Hem inclòs com a figures noves el capellà, l’agutzil i el sereno. El capellà, per exemple, serà un dels protagonistes de la recreació d’un bateig d’un nadó. Una altra de les novetats importants és que comptarem amb la visita de Lluís Domènech i Montaner, l’arquitecte i mestre de Jujol a l’Escola d’Arquitectura de Barcelona. A més aquest any se celebra l’Any Domènech i Montaner. Un cotxe d’època portarà els diversos personatges pel poble. També tindrem un policia vestit amb un uniforme original de l’època. I a tot això, cal sumar-hi que enguany hem apostat perquè les entitats del poble i el comerç local tinguin també el seu protagonisme a les Jornades.

—Com hi participaran?
—Faran algunes de les representacions teatrals i també els podrem trobar en les recreacions de parades d’alimentació i d’altres productes. Les entitats tenen molta vistositat en tot allò que s’organitza al poble al llarg de l’any i feia falta trobar un espai a les Jornades Modernistes.

—Quanta gent està involucrada en l’organització?
—Enguany seran més de 500 persones. Aquí hi tenim recreadors, paradistes i convidats que van tots vestits d’època, però també tot l’staff tècnic que s’encarreguen del muntatge de les parades i dels espectacles.

—Després de dues edicions i amb la tercera a tocar, ha canviat el coneixement sobre Jujol, el Modernisme i la seva relació amb els Pallaresos?
—Totalment. No només es coneix més la figura de Jujol i la seva relació amb els Pallaresos, sinó que com a municipi ja som referents en l’àmbit de les festes de recreació modernista. I mostra d’això és que l’any passat ens van convidar a participar en les jornades modernistes de León i també vam ajudar a muntar les de Reus. Estem agafant protagonisme i posicionament.

Altres Notícies

veure-les totes