Si vols participar en les nostres jornades ho podeu fer de diferents maneres:
· Podeu venir recreats d’època amb robes del moment i gaudir del poble ambientat en l’any 1920 i de la seva gent.
· Podeu participar, si sou alguna entitat o institució vinculada al Modernisme, amb un estant al Mercat d’Entitats Modernistes. Un mercat per a donar a conèixer el patrimoni cultural modernista de ciutats i pobles. En aquest cas podreu comptar en un estant d’unes dimensions considerables (3 x 3 m. amb dos taulells i cadires), de manera gratuïta, per tot el cap de setmana, on podreu publicitar el vostre patrimoni cultural modernista, les vostres activitats vinculades en el modernisme, material didàctic, llibres, ….
· Podeu participar proposant-nos la realització de tallers didàctics vinculats en les temàtiques modernistes, exposicions,…, que seran tractades de manera individualitzada per si poden ser d’interès.
Si voleu participar activament en l’ambientació de les Jornades Modernistes Els Pallaresos 1900 que es faran els dies 4, 5 i 6 de novembre, e implicar-vos de ple en elles, us donarem un cop de mà a l’hora de fer- vos el vestit d’època. Les opcions són moltes, depenent dels vostres gustos i de la vostra economia. Veure persones vestides d’època durant les Jornades dóna un valor afegit a l’esdeveniment, ja que és molt més fàcil pel visitant, endinsar-se en els primers anys del segle XX, concretament enguany en el 1920.
·Teniu opcions…·
No tothom vestia elegantment en l’era del modernisme. Les classes més populars o obreres, no vestien com les burgeses, tot i que eren majoria. Les dones d’aquest estatus es posaven bruses de cotó i de coll alt, amb escasses decoracions, i unes mànigues amb una mica de volum. La faldilla era de forma cònica i portaven una mantellina o un mocador per cobrir-se les espatlles. I al cap, un barret petit i ben decorat sobre un pentinat que, habitualment, era un monyo.
Com en les dones, els homes de les classes més populars vestien amb teixits econòmics i dins de les seves possibilitats que, llavors, no eren molt grans. L’home obrer vestia amb camisa de cotó, de color llis o de ratlles i, sovint, duia un mocador al coll. Al cap podia alternar una boina o una gorra i, a la cintura, lluïa una faixa que li servia de protectora de la zona lumbar. Als peus, espardenyes d’espart, molt útils, ja que es podien portar tant a l’època del fred com a l’estiu.
S’ha de destacar que, en aquells anys, la vestimenta de les dones de la classe burgesa s’elaborava amb diferents teixits i no eren precisament sòbries. Llavors, la manera de vestir determinava una mica la classe social de la persona i, per això, el protagonisme de tot el conjunt que portaven a sobre era absolut. Portaven un vestit sencer, amb túnica interior i amb una jaqueta per sobre. Les mànigues, sense volum i, al cap, un barret ample, amb un ventall i ombrel·la.
Si alguna característica es pot considerar com la principal de la vestimenta dels homes burgesos d’aquella època és la sobrietat. Cal remarcar, però, que era una sobrietat no exempta d’elegància. La idea era anar impecable, sense ni una arruga, amb l’afegit de no abusar d’ornamentació. El vestit de l’home d’aquesta classe de llavors es forma d’un coll ben emmidonat, una corbata, mocador i una armilla que pot anar amb solapa o sense. El barret no pot faltar de cap manera, tant si es de copa, bombí, canotier,…
Els més petits també tenen tot el dret de gaudir d’aquests dies de festa degudament vestits com a l’època. Com llavors, la vestimenta de les nenes ha de ser diferent de la dels nens. Les noies poden anar amb vestit curt, amb un canesú una mica acampanat. Els cabells han de ser llargs i es poden acompanyar amb un llaç notable al cap. Els nens, per la seva banda, es poden presentar amb el clàssic vestit de mariner, amb els pantalons curts i uns mitjons ben llargs.
Per anar encara de manera més fidel a l’època, es poden incorporar una sèrie de complements que encara realçaran més la vestimenta. Per exemple, els homes, de totes les classes, han de portar un bon bigoti, una peça molt típica d’aquells anys. Els de la burgesia, a més, també poden optar pel llacet en comptes de la corbata. La barretina també té el seu encant. En les dones obreres, un davantal no estarà de més i les burgeses poden dur uns guants llargs.