El IV Cicle de Conferències Modernistes dels Pallaresos ha arrencat aquest dimecres al Centre Jujol amb una conferència inaugural de l’expert en modernisme, president de la Fundació Trencadís i arquitecte tècnic Josep Maria Buqueras, que ha estat definit com un “activista del Modernisme”.
Buqueras ha abordat el llegat de Josep Maria Jujol al Camp de Tarragona i al Baix Penedès, en aquest 75è aniversari de la seva mort. Farcit d’anècdotes, Buqueras ha repassat l’obra a Tarragona ciutat, amb vuit treballs rellevants, entre els que destaca el Teatre Metropol, i el número 46 de la mateixa Rambla Nova, on es museitzarà una planta destinant-la a Jujol. Buqueras ha fet un repàs ampli del teatre Metropol, des dels sostres als paviments, les làmpades, les seves columnes decorades amb peixos, una barana tipus vaixell o detalls com el fogarill que coronava el dipòsit d’aigües. A Tarragona també ha abordat la Casa Ximenis, a la Via de l’Imperi, i el cambril de les Carmelites, que es troba molt malmès.
Seguint amb l’obra de Tarragona, el Gremi de Pagesos és el següent pas del territori jujolià. “El Misteri del Sant Sepulcre és el més destacat de la Setmana Santa”, destacava Buqueras. O el sagrari dels Claretians, que reclamava Buqueras es deixi en dipòsit en no existir ja la congregació.
Repassant el territori, destacava el modernisme de La Canonja, amb la Casa Xatruch, la parròquia de Sant Feliu de Constantí, l’ermita del Roser de Vallmoll -amb una frescos espectaculars i un paviment amb tots els mosaics diferents-, amb una decoració de parets i pilastres que serà “corregit i augmentat a la capella del Mas Carreras, a Roda de Berà”. O l’església del Sagrat Cor de Vistabella, l’única que va veure acabada en vida.
Als Pallaresos, especialment, té la gran obra de la Casa Bofarull, a part de Ca l’Andreu, els rentadors, la Casa Solé o el Centre Jujol. “Jujol era un gran creador, però no va tenir la sort de tenir el senyor Güell al seu darrere donant-li suport, com li va passar a Gaudí”, subratllava Buqueras. Sobre Gaudí, recordava el seu pas frustrat per Reus, quan se li impedí fer la reforma del Santuari de Misericòrdia. I sobre l’èxit de les Jornades Modernistes, subratllava: “Als Pallaresos passeu la mà per la cara a l’Ajuntament de Tarragona”.
Renau, Bràfim, Vimbodí, Montferri, Bonastre, Creixell, Roda de Berà i El Vendrell són altres viles on hi ha obra de Jujol.
Com és habitual en aquest cicle, l’èxit de públic ha acompanyat l’inici de les Jornades, amb una cinquantena de persones que l’han seguit.
Abans de la seva intervenció, l’alcalde dels Pallaresos, Jordi Sans, ha recordat que les restes de Jujol descansen al cementiri de la vila, al temps que ha subratllat especialment que Els Pallaresos s’ha situat en un lloc molt destacat en el món del modernisme. Al seu torn, el regidor de Cultura, Omar Macias, ha demanat que la gent gaudeixi de les Jornades, mentre que el coordinador de les Jornades, Elies Torres, ha presentat el cicle de conferències, que enguany dedicat exclusivament a Jujol, “un autor inacabable”.
En finalitzar l’acte s’h servit una copa de vi DO Tarragona, gentilesa de Vins Padró i Família: IPSIS BLANC FLOR i IPSIS CRIANÇA. Al mateix temps la imprenta Virgili oferia diversos libres del seu fons sobre l’obra de Jujol.
Font: DiariTots21